середу, 25 травня 2016 р.

«Сторінками українських народних казок»

Працівники бібліотеки-філії №4 систематично організовують культурно-мистецькі заходи, проводять екскурсії для дітей, літературно-поетичні читання, разом з дітьми вивчають історію рідного краю.
19 травня для учнів 1-Б класу, ЗОШ №14 в бібліотеці провели літературну вікторину «Сторінками українських народних казок», а також продемонстрували цікаву презентацію.
Маленькі користувачі познайомились з історією створення казок, відгадували загадки, давали відповіді на запитання вікторини про улюблених казкових героїв.
Захід пройшов жваво, школярі дивлячись на монітор комп’ютера відгадували загадки, давали відповіді на запитання вікторини про улюблених героїв казок.
Цього дня першокласники, як і всі українці, долучились до святкування Дня Вишиванки одягнувши вишиті сорочечки. Вони були дуже задоволені посмішки не покидали їх щасливі обличчя. Ми впевнені, що зустріч з улюбленими героями дитинства запам’ятається їм назавжди.

«Я в цій бібліотеці вперше, адже я тільки закінчую перший клас. Мені дуже сподобалось. Працівники бібліотеки провели екскурсію залами, в яких затишно та дуже гарно, а яскраві нові книги так і просяться до рук. А ще я змогла позмагатися зі своїми однокласниками знаннями про зміст тієї чи іншої казки. Тепер я буду постійною читачкою цієї бібліотеки», – поділилась своїми враженнями Галабицька Каріна.
Також спонукала маленьких користувачів захопитися читанням книжкова виставка «Казки з усього світу», що експонується у читальному залі. 
Ірина Драйна, завідуюча бібліотекою-філією №4



вівторок, 24 травня 2016 р.

Культурна спадщина України неповторна і самобутня.

Українські традиції, звичаї і обряди наших предків надійно оберігають духовний зв’язок поколінь, один з важливих елементів духовної культури народу. Вони беруть свій початок з дохристиянських часів, коли наші предки вірили в сили природи: сонце, вітер, вогонь, дощ та інші природні явища. Прадавні народні обряди тісно пов'язувались з порами року та відповідно до них працею в полі і господарстві. Це були весняні, літні, осінні, зимові свята. Для кожної пори року, для кожного свята притаманними були свої особливі традиції. Багатьма обрядовими діями супроводжується початок весни в Україні.
На жаль, особливо протягом останніх десятиліть нашу духовність намагалися знищити. Тому нині нам усім стає зрозумілим, що духовне відродження української нації, її культури вкрай необхідне і воно має базуватись, передусім, на народних традиціях, на безцінних зразках фольклору. Тому працівники бібліотеки створили народознавчий гурток «Барвінок», мета якого стати осередком відродження тих народних традицій і звичаїв, якими жили наші предки.
17 травня працівники бібліотеки-філії №4 провели чергове засідання гуртка «Барвінок» – народознавче весняне свято «Весна йде, красу несе…».
Це було незвичайне засідання. Святково прибраний зал: на столі – рушники, у вазах гілочки верби, барвінку, квіти, писанки, зроблені власноруч барвінчатами. 

Протягом усього заходу звучали музичні твори про весну. Барвінчата в українських вишиванках заспівали веснянки та українські народні пісні, танцювали, водили хороводи.
Маргарита Кочмарська висловила свою думку: «Такі заходи необхідні  для того, щоб ми знали українські народні традиції та звичаї, дотримувались їх і зберігали».
Народознавче свято пройшло досить урочисто. Не обійшлося і без розважальних забав та жартів.
Книжкова виставка «Немає переводу добрим звичаям народу» теж додала неабиякого настрою цьому заходу.

Надія Васильєва, бібліотекар бібліотеки-філії №4

Мама – сонечко в сім’ї.


Немає нічого світлішого від слова «мати». Найрідніша і наймиліша, вона з народження огортає нас ніжністю, ласкою і теплом. Вона підставляє свої крила дітям – малим і вже дорослим, коли у них виникають життєві труднощі, зустрічає своєю посмішкою з далеких доріг, пригортаючи нас до люблячого серця. Їй, Берегині родинного вогнища, ми завдячуємо першими своїми кроками, якими матері виводять нас на круті стежини реального життя.
12 травня у читальному залі бібліотеки-філії №4 відбулося свято до Дня матері «Все на землі – від матері», на яке завітали учні 2-А класу ЗОШ№ 14. Діти з цікавістю слухали про історію свята та переглянули презентацію «У світі все починається з мами».

Юні відвідувачі з натхнення читали вірші, присвячені найріднішій людині -матусі. Разом з мультимедійними героями співали дитячі пісеньки про маму. Свято пройшло весело та цікаво.
Мітрофанова Вікторія, бібліотекар бібліотеки-філії №4