четвер, 27 червня 2024 р.

Пропонуємо вивчати права та обов’язки через гру

  До Дня Конституції України бібліотекарки філії №4 підготували онлайн-гру «Я знаю свої права». Розуміння своїх прав допомагає дітям відстоювати себе та захиститися від несправедливості або надмірного контролю дорослих. Знання прав і обов'язків сприяє розвитку самосвідомості у дітей. Вони вчаться вирізняти, коли їхні права порушуються, як варто реагувати у таких ситуаціях.
Додає бібліотекарка Вікторія Мітрофанова: «Знання своїх прав дає можливість дітям відчувати себе впевнено. Коли вони знають, що мають право на захист і підтримку, то стають менш схильними до стресу і тривоги. Такі знання допомагають у формуванні здорових взаємин. Діти вчаться поважати права інших, коли розуміють важливість власних прав. Також вони вчаться відповідальності, стають активними учасниками суспільства. А ще розвивають навички розв’язання конфліктів, вміння вести переговори і відстоювати свої переконання, що є важливим для їхнього подальшого життя».

  Зігравши у гру, де потрібно посортувати права й обов’язки, хлопчики й дівчатка зрозуміють, що разом із правами приходять і обов'язки. Вони з’ясують, що права не можуть бути використані без прийняття відповідальності за власні вчинки.
.




вівторок, 18 червня 2024 р.

Дитячий табір відвідав бібліотеку

 11 червня дитячий табір ліцею №8 відвідав бібліотеку-філію №4. Працівники бібліотеки провели для дітлахів ігроленд «Мрій! Читай! Радій!». Разом із невгамовною дівчинкою Лізою юні читачі подорожували оновленю грою «Ліза та її друзі подорожують світом», адаптованою працівниками бібліотеки для молодших школярів.

Подорож розпочалася з співу гімну України і веселою грою під час якої діти виділяли справжні права від придуманих. У Австралії рятували черепах очищуючи море від сміття. На Мадагаскарі ночували у палатці перечікуючи зливу, що залила джунглі. Шукали секретний код, щоб відкрити піраміду, а потім вчили китову мову розв’язуючи ребуси. До Мексики летіли літаком і щоб не впасти вигукували предмети, що літають. Розв’язували загадки на уважність, щоб визволитися з полону хижих тигрокотів. Шукали відмінності на малюнках, допомагаючи цілому місту койотів. Поціляли монетками у склянки чайок-жебрачок. А у країні ескімосів потрапили на вечірку дивних запитань та смішних відповідей.

«Це було дуже весело, – запевняє учасник заходу Єгор. – Трохи шумно, адже нас було багато, проте кожен взяв участь мінімум в одній пригоді. Але мені найбільше сподобалося розгадувати секретний код і ловити наосліп сміття, що забруднює океан. А ще мене вразило, що закордонний паспорт можна зробити навіть немовлятку, я думав, що його роблять в 16 років».


середа, 5 червня 2024 р.

Користувачі бібліотеки-філії №4 доєдналися до обласної онлайн-естафети «Василеві веселинки»

 8 червня цьогоріч виповнюється 95 років від дня народження видатного українського поета-гумориста Василя Кравчука. Він був членом Національної спілки письменників України, заслуженим працівником культури, членом Всеукраїнської музичної спілки, а також почесним громадянином міста Ізяслав. За свої заслуги та внесок у розвиток української літератури здобув низку престижних премій: імені Микити Годованця, Степана Руданського, Степана Олійника, Наталі Забіли, Якова Гальчевського «За подвижництво у державотворенні» та міжнародну премію фонду Святої Марії.

Відзначаючи ювілейну дату, читачі бібліотеки-філії №4 доєдналися до обласної онлайн-естафети «Василеві веселинки», організованої Хмельницькою обласною бібліотекою для дітей імені Т. Г. Шевченка. Захід має на меті вшанувати пам’ять Василя Кравчука, популяризувати його творчість серед молоді та дорослих, а також сприяти збереженню культурної спадщини України.

Твори Василя Кравчука, сповнені гумору та життєвої мудрості, знайшли відгук у серцях багатьох читачів, підкресливши важливість збереження національних традицій та культурних цінностей.