вівторок, 8 жовтня 2024 р.

Їжачки з насінин та уроки доброти під час коментованих читань у дитячому садочку

  8 жовтня бібліотекарки  філії №4  завітали до вихованців садочка повного дня «LegoKids» та провели інфохвилинку «Чому їжачка ніхто не гладить» (за мотивами однойменної книги А. Куркова). Захід відбувся згідно плану читацького об'єднання «Час історій».

Ви коли-небудь задумувалися чому тваринки люблять, коли їх гладять? От так і їжачок, дивився на задоволених кішку, собачку, конячку та інших свійських тварин і позаздрив їм. Адже ці тваринки виглядали такими задоволеними та щасливими, коли їх гладили господарі! Але сумував їжачок не довго, тому що кмітлива мишка пояснила йому, що диким тваринам непотрібно, щоб їх гладили. Ось таку історію прослухали діти, роздивляючись малюнки з книги. А бібліотекарі запропонували малятам зробити аплікацію з природного матеріалу – дикого їжачка, голочки якого з насінин соняшника.



 «Я б погладила їжачка, щоб він не плакав, – запевняла учасниця заходу Софійка. – Але він колючий. Нехай їжачок приходить зимою, тоді у мене будуть рукавички і я зможу гладити усіх диких тварин. Бо я люблю і свійських тварин і диких».

Венгрова Т. Ю.



понеділок, 7 жовтня 2024 р.

Бібліотечна подорож за 45 хвилин

 

    Cьогодні, 7 жовтня, до бібліотеки-філії № 4 завітали учні ліцею № 8 5-В класу. Працівниці радо вітали своїх гостей й відправились разом із ними у бібліотечну мандрівку, де знайомили дітлахів із цариною книг: книжковим фондом, електронною системою книговидачі та відділами бібліотеки.


     Але яка ж може бути подорож без пригод? Попереду на юних шукачів пригод чекала низка завдань аби перевірити їх кмітливість та знання.

     Бібліотечну мандрівку розпочали із знайомства, де дітлахи по-черзі передавали м`яч і представлялись, а ще називали будь-яку страву на першу літеру свого імені.

    Завдання були самими різноманітними. Юні любителі пригод мали змогу перевірити свою уважність та потренувати пам`ять, пригадавши назви якомога більшої кількості книжок та журналів, які бібліотекарка їм показала, на час. Окрім цього дітлахи мали вирішити завдання, скориставшись підказками, та відгадати, хто з дітей де живе і яке в нього хобі.  Відгадували і казки за описом, проявляючи велику кмітливість та знання.

    Сумувати не доводилось і дітлахи із захопленням приймали участь у кожному завданні. Час минав швидко і наша мандрівка добігла кінця. Дітям все дуже сподобалось і вони із сумом розлучалися із бібліотекою.

   Так, учень 5-В класу Павлик Іван так відгукнувся про сьогоднішній захід: «Я завжди дуже любив читати. Я познайомився із бібліотекою і знайшов тут багато книг, які б мені хотілося прочитати. Це справді чудове місце і я буду приходити сюди разом із друзями».







вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Патріотичний квест "Юні захисники Вітчизни"

 

А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.

Ліна Костенко

 

     Унікальна, красива, незалежна, ніжна… Яких тільки епітетів не має наша рідна Батьківщина – Україна. Важким був її шлях, багато перепонів мусила вона здолати, але вона … перемогла! Так довго йшли українці до незалежності, але здобули її. І ось, коли знову ворог загрожує нам, ми знову мусимо згуртуватись, як робили це наші далекі предки, і дати гідну відсіч.

    1 жовтня – знане у народі свято, як Покрова Пресвятої Богородиці, а також День захисників та захисниць Вітчизни. Бібліотека-філія № 4 підготувала патріотичний квест «Юні захисники Вітчизни» для учнів 6-А класу ліцею № 8, які завітали до неї.

     Багато креативних та цікавих завдань чекало на юних патріотів! Це і складання сенкану – вільного віршу без рими, що складається з 5 рядків. Юні таланти мусили проявити тут всю свою майстерність та креатив! А ще дітлахи спробували себе у якості дешифрувальників і розгадували секретне послання. Учням дуже сподобалось розгадування анаграм, вікторина «Пошук слів» і складання пазлів.

     Дітлахи були активними та дуже захоплені. У вирішенні завдань вони проявили усю свою кмітливість, розум та спритність. Відчувалась справжня атмосфера єднання.

    Наприкінці зустрічі учні переглянули відео «Най-най-най-цікавіші факти про Україну», де дізнались багато нового про рідну землю.

    Своїми враженнями ділилась учениця 6-А класу Сидорук Лілія: «В наш час повинні проводитись дані заходи, так як завдяки ним ми дізнаємось більше про власну країну. Дуже сподобались завдання у ігровій формі, а командний дух об'єднує нас». Ще одна учениця класу Ілона сказала: «Мій батько захищає країну у лавах ЗСУ. Тим більше, мені було приємно написати побажання нашим воїнам, які будуть розміщені на лепбуку у бібліотеці».




понеділок, 30 вересня 2024 р.

До Всеукраїнського дня бібліотек бібліотекарки підготували відеоколаж з фотографій читачів


      30 вересня у бібліотеці-філії №4 відбувся День відкритих дверей «Книжковий дім – відкритий всім» приурочений до Всеукраїнського дня бібліотек. Бібліотекарі підготували для нових користувачів екскурсію бібліотекою, а для постійних читачів презентували виставку нових надходжень «Зупинись на хвилинку – подивись на новинку!».

     «Ми – бібліотекарі бібліотеки-філії №4, щиро вітаємо кожного читача Всеукраїнським днем бібліотек! – привітала читачів працівник читального залу Кривенко Юлія. – Цей день — особливий для всіх, хто цінує знання, мудрість і безмежний світ літератури. Бібліотека — це не просто сховище книг, а справжній острів відкриттів і натхнення, де кожен знаходить щось для себе: нові ідеї, відповіді на важливі питання чи просто хвилини затишку за цікавою книгою. Ми – бібліотекарі, завжди готові поділитися своїми знаннями, підказати потрібну книгу та надихнути на нові літературні подорожі. І сьогодні ми презентуємо відеоколаж з фотографій наших любих з
читачів!»

 


неділя, 29 вересня 2024 р.

Бібліотекарі пропонують читачам пограти в онлайн-гру про рідне місто

 

До Дня міста Хмельницького працівниці бібліотеки-філії №4 створили онлайн-гру, у якій читачам пропонують відгадати будівлі на фото. У грі представлено 10 світлин, на яких ви побачите споруди, що знайомі кожному хмельничанину. Вони становлять архітектурний спадок Хмельницького. Більше про них можна дізнатися на сайті комунального підприємства Хмельницької міської ради «Хмельницький туристично-інформаційний центр».

Також у бібліотеці запрошують дізнатися про історію та архітектуру рідного міста з краєзнавчої виставки «Мій край — до серця рідна пристань».

Своїми враженнями від активності поділилася постійна читачка бібліотеки Софійка: «Мені дуже подобається ця весела та пізнавальна гра! Кожна будівля на фото знайома, але я не завжди знаю її історію. Завдяки грі я дізнався про архітектурну спадщину нашого міста і тепер можу розповісти про це друзям і родині. Ще один плюс — те, що я можу грати в неї вдома. Це справді круто! Тож, якщо ви любите цікаві ігри та хочете більше дізнатися про Хмельницький, обов'язково спробуйте цю гру!»



субота, 21 вересня 2024 р.

"Душа розкривається в слові": зустріч із Ольгою Сидоренко

     Літературний марафон «Слово єднає — перемогу наближає» 19 вересня завітав до ліцею №8. Працівниці бібліотеки-філії №4 організували для семикласників зустріч із сучасною українською письменницею, ілюстраторкою та акторкою-любителькою Ольгою Сидоренко.

   Гостя із задоволенням розповіла про свій літературний досвід, адже свої перші кроки у данній царині зробила в 35 років. Розпочала писати оповідання, які згодом відправляла на літературні конкурси. Її книги, написані у жанрах наукової фантастики, горору та фентезі, користуються популярністю серед сучасної молоді. 

     Разом із Оленою Леус, як однією із співзасновниць літературної спільноти «Ловці снів», що займається підтримкою письменників-початківців, літераторка розповідала про діяльність організації, з якими форматами їхня спільнота працює. Школярі із захопленням слухали спікерів та ділился власним досвідом у написанні творів."

   Творча невимушена атмосфера, позитивні емоції та нестандартний підхід до організації зустрічі налаштовували на відкриту комунікацію.

      Наприкінці зустрічі діти із захопленням ділилися своїми враженнями. Денис Дияк прокоментував: «Я завжди захоплювався горор та фентезі, як і будь-який мій ровесник. Спробував писати сам, але, як і кожен аматор, переживав, чи справді це — "моє", як написане зробити кращим. Завдяки пані Ользі тепер я розумію, що маю робити для вдосконалення власної письменницької техніки».







четвер, 19 вересня 2024 р.

«Дарую вам сонце і сонячне мистецтво»: творча зустріч з Оленою Міхалець

      Літературний марафон «Слово єднає — перемогу наближає» триває. 

     18 вересня бібліотекарки філії №4 завітали до ліцею №8 разом з казкаркою Оленою Міхалець до З-В класу. Авторка представила свою книгу «Мудрі казки для дітей за мотивами творчості Марії Примаченко».      
                                                     

    Читайликів у класі пані Олена зустріла з Бавовнятком, якому дуже кортіло познайомитися з третьокласниками. Авторка для хлопчиків та дівчаток підготувала низку цікавих інтерактивних і динамічних ігор. Наприклад, руханку «Навпаки», під час котрої дітки із задоволенням виконували під музичний супровід рухи. А також малеча за допомогою картинок склала свою казку про родину борсуків.

  Третьокласник Андрій: «Мені дуже сподобалася зустріч з письменницею. Я обов’язково прочитаю казки Олени Міхалець. Найцікавіше сьогодні було складати казку».



 















середа, 18 вересня 2024 р.

Диво-мандрівка з бібліотекарками

      13 вересня бібліотека-філія №4 завітала до вихованців садочка повного дня «LegoKids». Дітвору працівниці книгозбірні познайомили з історією М. Кремер «Ось куди ми дістанемось! Справжня відважна білка завжди знайде шлях». Це оповідка про веселу й захопливу мандрівку сміливої білочки та її друзів.

      На шляху кожного може трапитися чимало перешкод. «Але хіба може бути щось неможливим для того, хто повен відваги?» — запитали в дітвори бібліотекарки. Вони ж і розповіли хлопчикам та дівчаткам історію білочки, на яку чекало багато випробувань. 

      

      А на завершення для малечі підготували гру-лабіринт, під час котрої дітки шукали для білочок горішки, соняхи, грибочки та жолуді. 







четвер, 12 вересня 2024 р.

Увага! Книжкові новинки!



 

   Шановні читачі! 

  Ділимося із вами чудовою новиною! Наш книжковий фонд поповнився 5-ма чудовими новими примірниками для вас! А кожна книжка для бібліотеки – це завжди гарна подія для наших читачів.

  Ми представляємо вашій увазі книги сучасних українських та зарубіжних авторів для дітей та підлітків. Пориньте з головними героями у світ веселих пригод та неординарних ситуацій. Проведіть весело час!

   Наші бібліотечні новинки вже чекають на вас! 

понеділок, 2 вересня 2024 р.

Інтерактивний плакат про ЗСУ презентували у бібліотеці

2 вересня в книгозбірні №4 відвідувачам представили інтерактивний плакат-лепбук «ЗСУ — справжні Герої». Він містить корисну інформацію про Збройні сили України. Його підготували бібліотекарки.


Особливим у проєкті є те, що кожен охочий може доповнити плакат новою інформацією. Так, постійна читачка бібліотеки Камілла залишила тут на спеціальних наліпках своє привітання Героям. Наліпки розміщуються в «банці побажань».



Розповідає бібліотекарка Юлія Кривенко: «Діти заходять у читальний зал і перше, що вони бачать, — цей плакат. Старші читають наповнення, пишуть побажання на стікерах, а молодші розглядають картинки та граються з рухливими елементами. Особливу популярність серед хлопчиків мають інформаційні картки із зображеннями різних видів озброєння ЗСУ. Завдяки нашому бібліотечному абонементу ми отримали від обласної дитячої бібліотеки серію кольорових альбомів про військову техніку. Пропонуємо дітям не тільки переглянути плакат, а й ознайомитися з тематичною книжковою підбіркою. Малеча у захваті!»

вівторок, 27 серпня 2024 р.

бібліотеці створили буктрейлер на книгу загиблого воїна ЗСУ

28 серпня у бібліотеці-філії №4 презентували буктрейлер на книгу «Я хочу бачити весну…» загиблого воїна, учасника російсько-української війни, Задоянчука Артема Васильовича. Книга поезій була видана відповідно до Програми підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки «#Щодня читай українською». Матеріали до книги надала мати Героя – Ніна Сергіївна Задоянчук.

Для буктрейлера було використано особистий аудіозапис поезій Артема. Відео супроводжується субтитрами з рядками поезії. 






«Ми хотіли, щоб голос нашого Героя почуло якомога більше людей, – розповідає працівниця читального залу Юлія Кривенко. Основою буктрейлера став вірш «Я хочу бачити весну…», який дав назву збірці поезій Артема. У ньому звучить надія та віра в краще. Цей вірш дуже оптимістичний і емоційний, він нікого не залишає байдужим. Загалом, вся збірка пронизана сподіваннями та життям, і ми прагнемо, щоб якомога більше людей познайомилося з життєствердною філософією, яку залишив у спадок Артем».


Автор:Тетяна Венгрова, завідувачка бібліотекою-філією №4

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Патріотична майстерка до Дня Прапора


Сьогодні, 23 серпня, напередодні 4 одного з найвизначніших державних свят нашої країни - 33-ої річниці святкування Незалежності України, працівниці бібліотеки-філії № 4 провели майстерку, присвячену одному з найпопулярніших героїв сучасності та найвідомішому собаці нашої країни – Псу Патрону.


Відомим Патрон став наприкінці березня 2022 року. Собака допоміг знешкодити чимало вибухонебезпечних предметів. Він став настільки популярним, що має власний блог і тік-ток та навіть є героєм анімаційного серіалу. Це справжній талісман для Державної служби з надзвичайних ситуацій і для кожного українця. Він здобув славу не тільки в Україні, а й поза її межами. Патрон став першим собакою з титулом «Пес доброї волі» від організації UNICEF.


Бібліотекарки вирішили створити оберіг – ляльку-маріонетку маленького Пса-Героя, який би, як і справжній Пес Патрон, захищав би свого господаря і став йому справжнім бойовим другом. Діти були в захваті і радісно ділилися результатами своєї праці. Вони мали змогу вкласти всю свою фантазію й у результаті навіть створили подружку Патрону – прекрасну Джавеліну! Та навіть розіграли невеличкий спектакль за участю двох героїв, який створив справжню дружню атмосферу та підняв всім настрій!



Наприкінці працівниці підготували ще один сюрприз для дітлахів – перегляд мультфільму про Песика-Героя, який назавжди залишиться в наших серцях, й буде стояти на варті нашої безпеки. Герої ж бо не вмирають…










четвер, 15 серпня 2024 р.

Новий роман у стилі горор у бібліотеці!

 

        Книга завжди лишається нашим кращим другом, з яким можна весело й цікаво провести дозвілля.

          Наша бібліотека рада повідомити читачам, що нова книга чекає вже з нетерпінням на свого поціновувача! Українська письменниця у жанрі горор, літературознавиця й блогерка Катерина Орловська презентує власну книгу «Краще не читай».  

         Родина, що втрачає дім, опиняється під Києвом на хуторі, серед безмежних фруктових лісів… Але звичайний будинок приховує чимало таємниць, з якими мають зіштовхнутися наші герої. Батько, письменник, який вважає себе невдахою, отримує шанс на визнання. Але не має нічого легкого.. За все доведеться платити.. Матір зустрічається із нав’язливим страхом смерті, а доньці доведеться швидко подорослішати.. Та чи вдасться головним героям вирішити свої проблеми та здійснити мрії? Все це ви можете дізнатись, перегорнувши сторінки цієї незвичної, моторошної,  але водночас такої незвичної книги. Одвічні проблеми: мистецтво й жертви, на які доводиться піти, про приховані травми – все те, що так захоплює  читача!

         До зустрічі! :)

неділя, 4 серпня 2024 р.

Зіркові брелоки виготовляли у бібліотеці

Дуже часто на рюкзаках та сумках можна побачити брелоки-прикраси. Хтось носить прикраси придбані у магазинах, дехто прикрашає свою сумку в’язаними брелоками, Хтось просто купує значки та стрічки. А у бібліотеці-філії №4 3 серпня на майстерці "Зіркові брелоки" діти робили брелоки за мотивами казки Г. К, Андерсена "Русалонька".


Сплетені з пряжі, прикрашені блискітками, паєтками та бусинками розкішні русалоньки та принцеси неабияк порадували своїх маленьких майстринь. Тепер незвичайні брелоки, яких не купиш у магазині, прикрашають рюкзаки і сумочки творчих читайликів


пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Бібліотекарки навчають малят розповідям за картинками

Книжечка потрібна навіть тим хто не вміє читати. Спеціальні книжечки з історіями намальованими на картонних сторінках користуються неабиякою популярністю серед дошкільнят. Так 2 серпня бібліотекарки бібліотеки-філії №4 завітали до вихованців дитячого садочка повного дня «LegoKids» з розповідю за картинками «Пригоди кучерявих» (автор книги М. Прохасько).
Діти описували події, що зображені на сторінках книги, а після того як історія закінчилася виконали арт-завдання «Зачіска для Джуді». Бібліотекарі розробили кубик на гранях якого намалювали різні лінії: прямі, спіральками, зигзагами і т.д. Діти кидали кубик і малювали Джуді волосся у вигляді лінії яка випадала на кубику.

«Бібліотекарки завжди придумують цікаві заняття для дітей, – прокоментувала вихователька дитячого садочка Олександра. – Вони не тільки знайомлять малечу з пізнавальним та цікавим світом книги, але й підбирають заняття, які дуже подобаються дітям. Для малечі прихід бібліотекарів справжнє свято».

пʼятниця, 12 липня 2024 р.

Творчий день: майстерка зі створення календарів

Чудова майстерка «Календарики-нагадайлики» 11 липня відбулася у бібліотеці-філії №4. На ній діти створювали календарі та власноруч оздоблювали всі місяці яскравими малюнками та аплікаціями.


Кожна дитина позначала дні народжень своїх друзів, додаючи особливі побажання. Майстерка загалом сприяла розвитку творчих здібностей учасників. Атмосфера була дуже привітною, діти допомагали одне одному, ділилися ідеями. Наприкінці кожен тримав у руках свій унікальний календар, який нагадуватиме щораз про сьогоднішній веселий і творчий день.

Ділиться враженнями учасниця заходу Маринка: «Цей календар дуже корисний, адже тепер я можу позначити дні народження своїх друзів і рідних. Мені постійно про дні народження нагадує мама. А тепер я буду сама знати, коли хто народився, і завчасно підготую їм подарунки. Можливо, зроблю ще такі календарі й запишу там свій день народження!»


пʼятниця, 5 липня 2024 р.

Ігри та коментоване читання у дитячому садочку

 5 липня вихованці дитячого садочка повного дня «LegoKids» взяли участь у поетичному віночку «Вухолапохвіст», організованому бібліотекарками філії №4. Малеча слухала чудові віршики про звіряток, а потім діти пограли в запропоновані бібліотекарями ігри «Чий хвостик?» та «Піца для звірят».

У першій грі допомагали звіряткам знайти загублені хвостики. Розповідає бібліотекарка Вікторія: «Ми наклеїли на коробку різних звірят і на місці хвостиків прикріпили шийки пластикових пляшечок, а на кришки від цих пляшечок ми наклеїли зображення хвостиків. Діти з великим ентузіазмом відшукували кожній тваринці її хвостик і вчилися загвинчувати пляшечки. Така гра тренує не тільки когнітивні здібності, але й розвиває дрібну моторику. У наступній грі діти повинні були поділити піцу між звірятами по кольору і візерунку. Малеча чудово справилася із завданням. Коментоване читання — це один із найулюбленіших занять у дитячому садочку. Цього разу ми читали вірші зі збірочки “Вухолапохвіст”, які дуже легко запам’ятовуються, та розглядали малюнки».


понеділок, 1 липня 2024 р.

Бібліотека розважає містян у День Німеччини

29 червня бібліотека-філія №4 взяла участь у святкуванні Дня Німеччини, яке проходило в парку ім. Чекмана. Спеціально до цього заходу був розроблений ігрограй "Deutschland-Souvenirs" (Німецькі сувеніри). За основу була взята популярна гра з ТікТоку, яку впізнало багато гравців.
Гра складалася з двох комплектів замків Німеччини по 5 пар. Один комплект замків бібліотекарка розміщувала таємно від гравця в коробці у довільному порядку. Інший комплект фігурок гравець повинен був розмістити на коробці таким чином, щоб вгадати послідовність розміщення прихованих замків. Бібліотекарка підказувала гравцю тільки кількість правильно розміщених фігурок. Шляхом переміщення замків та логічних висновків гравець повинен був здогадатися, які з замків стоять правильно, а які потрібно перемістити.

Гра на перший погляд здається легкою, але якщо просто рандомно переставляти замки без найменшої стратегії, то досягти успіху надзвичайно складно. Цікаво було бачити, як батьки швидко розуміли логіку гри і пояснювали своїм дітям, як перевірити, чи стоїть певний замок на правильному місці.
Однак, у грі крім логіки існує ще й поняття удачі. Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Василь Пилипович Новачок, який взяв участь у грі, просто вгадав розміщення замків при першій розстановці фігурок. Але такий результат був єдиним за всю ігротеку даної гри.
А можливо, ви також хочете пограти? Приходьте до бібліотеки самі або з друзями, і бібліотекарки з задоволенням організують для вас ігротеку настільних ігор.

четвер, 27 червня 2024 р.

Пропонуємо вивчати права та обов’язки через гру

  До Дня Конституції України бібліотекарки філії №4 підготували онлайн-гру «Я знаю свої права». Розуміння своїх прав допомагає дітям відстоювати себе та захиститися від несправедливості або надмірного контролю дорослих. Знання прав і обов'язків сприяє розвитку самосвідомості у дітей. Вони вчаться вирізняти, коли їхні права порушуються, як варто реагувати у таких ситуаціях.
Додає бібліотекарка Вікторія Мітрофанова: «Знання своїх прав дає можливість дітям відчувати себе впевнено. Коли вони знають, що мають право на захист і підтримку, то стають менш схильними до стресу і тривоги. Такі знання допомагають у формуванні здорових взаємин. Діти вчаться поважати права інших, коли розуміють важливість власних прав. Також вони вчаться відповідальності, стають активними учасниками суспільства. А ще розвивають навички розв’язання конфліктів, вміння вести переговори і відстоювати свої переконання, що є важливим для їхнього подальшого життя».

  Зігравши у гру, де потрібно посортувати права й обов’язки, хлопчики й дівчатка зрозуміють, що разом із правами приходять і обов'язки. Вони з’ясують, що права не можуть бути використані без прийняття відповідальності за власні вчинки.
.




вівторок, 18 червня 2024 р.

Дитячий табір відвідав бібліотеку

 11 червня дитячий табір ліцею №8 відвідав бібліотеку-філію №4. Працівники бібліотеки провели для дітлахів ігроленд «Мрій! Читай! Радій!». Разом із невгамовною дівчинкою Лізою юні читачі подорожували оновленю грою «Ліза та її друзі подорожують світом», адаптованою працівниками бібліотеки для молодших школярів.

Подорож розпочалася з співу гімну України і веселою грою під час якої діти виділяли справжні права від придуманих. У Австралії рятували черепах очищуючи море від сміття. На Мадагаскарі ночували у палатці перечікуючи зливу, що залила джунглі. Шукали секретний код, щоб відкрити піраміду, а потім вчили китову мову розв’язуючи ребуси. До Мексики летіли літаком і щоб не впасти вигукували предмети, що літають. Розв’язували загадки на уважність, щоб визволитися з полону хижих тигрокотів. Шукали відмінності на малюнках, допомагаючи цілому місту койотів. Поціляли монетками у склянки чайок-жебрачок. А у країні ескімосів потрапили на вечірку дивних запитань та смішних відповідей.

«Це було дуже весело, – запевняє учасник заходу Єгор. – Трохи шумно, адже нас було багато, проте кожен взяв участь мінімум в одній пригоді. Але мені найбільше сподобалося розгадувати секретний код і ловити наосліп сміття, що забруднює океан. А ще мене вразило, що закордонний паспорт можна зробити навіть немовлятку, я думав, що його роблять в 16 років».


середа, 5 червня 2024 р.

Користувачі бібліотеки-філії №4 доєдналися до обласної онлайн-естафети «Василеві веселинки»

 8 червня цьогоріч виповнюється 95 років від дня народження видатного українського поета-гумориста Василя Кравчука. Він був членом Національної спілки письменників України, заслуженим працівником культури, членом Всеукраїнської музичної спілки, а також почесним громадянином міста Ізяслав. За свої заслуги та внесок у розвиток української літератури здобув низку престижних премій: імені Микити Годованця, Степана Руданського, Степана Олійника, Наталі Забіли, Якова Гальчевського «За подвижництво у державотворенні» та міжнародну премію фонду Святої Марії.

Відзначаючи ювілейну дату, читачі бібліотеки-філії №4 доєдналися до обласної онлайн-естафети «Василеві веселинки», організованої Хмельницькою обласною бібліотекою для дітей імені Т. Г. Шевченка. Захід має на меті вшанувати пам’ять Василя Кравчука, популяризувати його творчість серед молоді та дорослих, а також сприяти збереженню культурної спадщини України.

Твори Василя Кравчука, сповнені гумору та життєвої мудрості, знайшли відгук у серцях багатьох читачів, підкресливши важливість збереження національних традицій та культурних цінностей.

четвер, 23 травня 2024 р.

Патріотичний хронограф для маленьких читачів

 23 травня українці відзначають День Героїв — щорічне свято, встановлене на честь захисників нашої країни.


 Третьокласники ліцею №8 сьогодні відвідали бібліотеку-філію №4 та взяли участь у патріотичному хронографі «Честь і хвала незламним!».

Під час заходу діти ознайомилися з книгами, що розкривають тему, зачитали твори захисників-хмельничан — Артема Задоянчука, Михайла Цимбалюка, Ростислава Балеми та інших.

Стверджує модераторка заходу Вікторія Мітрофанова: «Ми повинні належно вшановувати пам’ять полеглих захисників України та утверджувати українську національну і громадянську ідентичність. Це має ґрунтуватися на суспільно-державних цінностях України, як-от: соборність, самобутність, воля і гідність».

середа, 22 травня 2024 р.

Вітаємо читачок-декламаторок з чудовим виступом

 

Шевченкове слово повік не згасає! Твори Кобзаря вчать любові до рідної землі та поваги до української культури.

21 травня біля пам’ятника Тарасу Шевченку, що в однойменному сквері міста, відбулися традиційні Шевченківські читання «Поетичний меседж поколінь!».

У заході взяли участь активні читачки бібліотеки-філії №4 — четвертокласниці Єлизавета Мазій та Софія Сірант. Дівчатка продекламували улюблені поезії Тараса та отримали грамоти від організаторів заходу — Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Шевченка.  

Зазначає бібліотекарка Вікторія, яка супроводжувала дівчаток на заході: «Діти із задоволенням декламують твори Шевченка, адже поезії мелодійні та легко запам'ятовуються. Його вірші спонукають думати про справедливість і права людини, формують моральні цінності, зокрема в дітей. Крім того, Шевченко є символом національної гордості та незламності духу, що надихає молоде покоління на досягнення та саморозвиток».

понеділок, 20 травня 2024 р.

Дітвору знайомлять з роботою бібліотеки

17 травня на екскурсію «Бібліотечні цікавинки» до книгозбірні №4 завітали третьокласники ЗОШ №14. Під час екскурсії діти не тільки дізналися про те, з яких відділів складається бібліотека та які послуги вона надає, а ще юні читачі почули цікаву розповідь:


• як книга з фантазії автора перетворюється на чудове ілюстроване видання;
• як з нею працює видавництво;
хто такі ілюстратор, редактор, коректор.

Також багато хто з дітей вперше дізнався, з яких частин складається книга. А бібліотекарка Вікторія показала, як заносяться дані читача в комп’ютер і як створюється електронний формуляр. «Тепер у бібліотеці можна отримати книгу за декілька секунд, — захоплено ділиться враженнями Софійка, яка відвідує бібліотеку ще з дитячого садка, розповідає однокласникам різницю між електронним та паперовим обслуговуванням. — Раніше книги не мали наліпок-штрихкодів. Кожну книжечку записували у паперовий формуляр, який потрібно було знайти серед інших формулярів. Здані книги викреслювали ручкою. А тепер все відбувається майже миттєво! Це дуже зручно і сучасно».