пʼятниця, 4 січня 2013 р.

РІЗДВО ХРИСТОВЕ СВЯТКУЄМО 7 СІЧНЯ



Різдво Христове — родинне свято, що починається 6 січня зі Святвечора і святкується три дні.
Починаючи з Різдва і до Водохреща співають колядки, які виникли ще до прийняття християнства. Колядки виконували лише парубочі гурти, котрі перевідували селян і вшановували господарів та їхніх дітей, бажали родині щастя і здоров'я, всіляких статків та щедрого врожаю. В дохристиянські часи їх виконували лише навесні, оскільки під цю пору святкували Новий рік. Згодом, коли Володимир Великий прийняв нову віру, новолітування перенесли на осінь, а ще пізніше — на січень. Зміст колядок не змінився, замінено хіба що імена дохристиянських богів Ісусом Христом та Матір'ю Божою. І тепер у колядницьких гуртах беруть участь хлопці. Вони вибирають свого ватагу, розподіляють між собою ролі Кози, Лікаря, Міхоноші та інших жартівливих персонажів і обходять з ними односельців.
Свято Різдва — то ціла вистава, яка запам'ятовується на все життя...

Шановні колеги!
 Зичимо кожній родині достатку, міцного здоров’я,  закоханості, добра та успіхів у навчанні та роботі. Давайте наколядуємо та нащедруємо благополуччя для України, для всіх нас. Будьте щасливі!

Джерело:
Улюблені зимові свята / [упоряд. і передм. Г. М. Кирпи; худож. В. А. Дунаєва].— К.: Школа, 2008.— 224с: іл. — (Хрестоматія школяра).

Немає коментарів:

Дописати коментар