вівторок, 11 грудня 2018 р.

«Андріївські вечорниці» у бібліотеці.


У народі говорять: «Зима прийшла – празників привела». Бо всі її три місяці щедро засіяні святами, багатими на традиції, обряди. За календарем розпочинає цикл свято Андрія – 13 грудня.
6 грудня бібліотека-філія №4 запросила до себе на «Андріївські вечорниці» учнів Центру слов’янських мов та культур. Влаштували справжню вечірку при свічках з ворожінням, варениками, солодощами, калитою. Андріївська ж бо ніч яскрава і по-особливому наповнена чарами! Традицій дійшло до нас не багато, але основні збереглися у народній пам’яті. Їх і використали.
«Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася і вибирала собі пару. Завдяки бібліотекарям сьогодні діти дізналися, як відбувалися такі вечорниці. Накрили «святковий стіл», пустотливо, з жартами та сміхом поспілкувалися тут українською та польською мовами, адже у Центрі слов’янських мов та культур вивчають  польську. Кусали калиту – дуже всім сподобалось. Незабутній вечір. Хлопці з дівчатами неабияк порозважалися», – поділилась враженнями Аліса Огінська, викладач польської мови.
«Працюючи у напрямку народознавства, працівники книгозбірні привертають увагу до звичаїв, традицій, обрядів, адже все це – то неабияка подорож у глибину століть, до пракоренів нашого українського народу», – коментують бібліотекарі.
Ірина Драйна, завідуюча бібліотеки-філії №4

Немає коментарів:

Дописати коментар