понеділок, 19 квітня 2021 р.

«Незнана Хмельниччина»: легенди і «родзинки» Сатанова


 Хмельницькі мандрівники Юрій та його дружина Катерина Даценко об’їхали усю Хмельниччину і побували у неймовірних місцях.

Вони цікаво розповідають про древній Сатанів понад Збручем, та його околиці, що безперечно є однією зі справжніх окрас нашого краю.

Незважаючи на чудернацьку назву, місто не має нічого спільного з темними силами, а історики та етнографи наводять кілька ймовірних версій виникнення такого дивного слова. Найбільш можливими є молдавський варіант, за яким Сату Нову (з молдавського) – це просто Нове Село, така собі Новосілка, котрих по області та по Україні вистачає. Друга ж версія – більш романтична, бо стверджує, що містечко засноване римлянами, адже дійсно по полях біля Сатанова і досі знаходять римські монети. На жаль, достеменна дата заснування Сатанова невідома, але перша згадка з’являється під 1404 роком, а в 1436 місто одержує Магдебурзьке право.

Від Хмельницького до Сатанова 75 кілометрів, а з урахуванням відстані до санаторію, набереться близько 85. Як бачите, до цікавого можна за годину-півтори не кваплячись дістатися автомобілем.

А ми, працівниці бібліотеки-філії №4, запрошуємо вас на цікаву онлайн-екскурсію до Сатанова, за посиланням

https://vsim.ua/Podorozhi/neznanna-hmelnichchina-10630056.html

Немає коментарів:

Дописати коментар