пʼятниця, 18 грудня 2015 р.

Золоте сяйво калити

13 грудня, в Україні відзначається чудове свято – день святого Андрія Первозванного. За старовинними літописами він був одним із дванадцяти апостолів Христа і приніс слов'янським народам християнство.

Але на цей день припадає й інше свято – народне молодіжне свято Калити, тобто зимового сонця. Свій початок воно бере ще з дохристиянських часів і славиться надзвичайно веселими вечорницями, красивими і цікавими обрядами.


Долучились до українських традицій, обрядів та звичаїв і працівники бібліотеки-філії №4 разом зі своїми юними користувачами – учнями 9-х класів НВК №9 – і провели колективне свято «Золоте сяйво калити». Школярі дізналися про історію андріївських вечорниць, взяли участь і цікавих дійствах ворожіння, замішуванні, випіканні та куштуванні калити, іграх, заснованих на традиціях наших пращурів.

Завідуюча бібліотекою Ірина Драйна, завершуючи захід, звернулася до дітей: «Я рада, що наші вечорниці допомогли вам оцінити скарби нашого талановитого українського народу».

Учасник дійства Олександр Круть поділився своїми враженнями: «Андріївські вечорниці нагадали нам традиції нашого краю, підняли настрій, показали, які талановиті учні вчаться у нашому класі. Це було прекрасне і захоплююче свято гумору, пісні, танцю та смачної калити. Побільше би таких заходів!»

Міська бібліотека-філія №4 для дітей після капітального ремонту, вже оновлена, знову запрошує у свою затишну оселю дітей, їх батьків, дідусів та бабусь.

Ірина Драйна, завідуюча бібліотекою-філією №4.



Немає коментарів:

Дописати коментар