вівторок, 24 травня 2016 р.

Культурна спадщина України неповторна і самобутня.

Українські традиції, звичаї і обряди наших предків надійно оберігають духовний зв’язок поколінь, один з важливих елементів духовної культури народу. Вони беруть свій початок з дохристиянських часів, коли наші предки вірили в сили природи: сонце, вітер, вогонь, дощ та інші природні явища. Прадавні народні обряди тісно пов'язувались з порами року та відповідно до них працею в полі і господарстві. Це були весняні, літні, осінні, зимові свята. Для кожної пори року, для кожного свята притаманними були свої особливі традиції. Багатьма обрядовими діями супроводжується початок весни в Україні.
На жаль, особливо протягом останніх десятиліть нашу духовність намагалися знищити. Тому нині нам усім стає зрозумілим, що духовне відродження української нації, її культури вкрай необхідне і воно має базуватись, передусім, на народних традиціях, на безцінних зразках фольклору. Тому працівники бібліотеки створили народознавчий гурток «Барвінок», мета якого стати осередком відродження тих народних традицій і звичаїв, якими жили наші предки.
17 травня працівники бібліотеки-філії №4 провели чергове засідання гуртка «Барвінок» – народознавче весняне свято «Весна йде, красу несе…».
Це було незвичайне засідання. Святково прибраний зал: на столі – рушники, у вазах гілочки верби, барвінку, квіти, писанки, зроблені власноруч барвінчатами. 

Протягом усього заходу звучали музичні твори про весну. Барвінчата в українських вишиванках заспівали веснянки та українські народні пісні, танцювали, водили хороводи.
Маргарита Кочмарська висловила свою думку: «Такі заходи необхідні  для того, щоб ми знали українські народні традиції та звичаї, дотримувались їх і зберігали».
Народознавче свято пройшло досить урочисто. Не обійшлося і без розважальних забав та жартів.
Книжкова виставка «Немає переводу добрим звичаям народу» теж додала неабиякого настрою цьому заходу.

Надія Васильєва, бібліотекар бібліотеки-філії №4

Немає коментарів:

Дописати коментар