пʼятниця, 17 червня 2016 р.

Традиції та обряди.

17 червня - Зелена п'ятниця. Вважалася чудовим днем для заготівлі лікарських трав. Жінки вдосвіта йшли до лісу щоб заготувати вдосталь цілющих рослин. Дехто намагався нарвати їх на «дев’яти межах» і давав частину коровам, щоб було багато молока. У цей день збирали також і росу, якою лікували очі.

17 червня у дохристиянські часи відзначали день Світовида та Дажбога, покровителів жнив. Їм молилися про збереження врожаю та успішні жнива, співали зажнивні та жниварські пісні і приносили жертви у вигляді білого півня, пирогів і вина.
У християнські часи цей день почав називатися на честь Митрофана. Вважалося, що до Митрофана ще можна сіяти гречку і льон. За церковним календарем 17 червня вшановують святителя Митрофана, преподобного Мефодія, священномученика Астія, преподобного Зосима.
 Іменинниками 17 червня є: Юліан, Митрофан, Северин, Софія.
17 червня народились:
1912 — Валентин Бичко, український поет, перекладач. Автор багатьох книг для дітей, а також лібрето опер «Перекоп» і «Гайдамаки».
1924 — Володимир Ладижець, український письменник, журналіст, видавець. Автор повістей, оповідань, романів, публіцистики, збірок віршів для дітей «Ластівки з Карпат», «Орлиний дім» та ін.

17 червня відзначають: Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою

Немає коментарів:

Дописати коментар