четвер, 11 червня 2020 р.

Традиції


11 червня – яке сьогодні свято та чого не можна роботи. Іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події.
Православна церква 11 червня вшановує пам'ять преподобної мучениці Феодосії Константинопольської, діви. У народі день назвали «Колосяниця», оскільки в цей час починає колоситися жито. Якщо це сталося, значить прийшов термін для посіву гречки. Звідси ще одна назва дня – «Гречишниця».
Народні прикмети на 11 червня:
Якщо багато жита з’явилося, значить, грибів багато збереш
Можна було 11 червня ворожити про ціну хліба з жита. Так, якщо воно цвіте у нижній частині – прикмета того, що хліб буде коштувати дешево. Якщо з середини чи з верху – то відповідно ціна буде звичайною або високою. Виходячи з цього планували продаж зерна, запаси і т. д.
На Федосью селяни вирушали в поле та оглядали сходи. Якщо хліба 11 червня зійшли – це вважалося нормальним. Великою радістю був налив колосся. А ось, якщо сходи були поганими, багатого врожаю чекати не доводилося.
Сон з 10 на 11 червня віщий. Виконається він в якнайближчий час. Особливо велика ймовірність для тих, хто народився в цей день. Сновидіння, побачене вдень 11 червня, не обіцяє нічого хорошого – будете плакати та переживати.
Сьогодні не варто лінуватися – вирішіть усі нагальні справи, виконайте роботу сумлінно.
Якщо вирушаєте у дорогу, то не варто покладатися на випадок. Контролюйте ситуацію.
Що не можна робити сьогодні
В цей день не можна білити полотна. Також не можна залишати дітей без нагляду, а чоловікам виходити в поле, тому що може заманити Полудениця і закружить у своєму хороводі. Прикмети на 11 червня.
Здавна існують погодні прикмети на цей день:
дощ – до хорошого врожаю;
птахи голосно скрекочуть – до гарної погоди найближчими днями.
11 червня іменини у Олександра, Івана, Андрія, Луки, Марії, Федота і Фелікса.

Джерело:
https://www.unian.ua/lite/holidays/11-chervnya-2020-yake-sogodni-svyato-prikmeti-i-imeninniki-shcho-sogodni-ne-mozhna-robiti-11030576.html


https://inlviv.in.ua/suspilstvo/traditsiyi/11-chervnya-yake-sogodni-svyato-ta-chogo-ne-mozhna-robyty-imenyny-tradytsiyi-zaborony-prykmety-ta-vyznachni-podiyi

Немає коментарів:

Дописати коментар