четвер, 21 квітня 2016 р.

Великдень – найкраще зі свят

Великдень – найкраще зі свят
Мир хай буде вам сьогодні,
Бо це ж свята Великодні.
Бог дав радість нам з небес –
Христос Воскрес!
Людство відзначає цей день уже тисячі років. Тож дібрало чимало способів вшанування Воскреслого Христа, що сформувалися у традиції та звичаї.
Основна ознака Великодня – писанка, яка в своїй символіці поєднала давнину дохристиянських часів, наше сьогодення і віру у вічність. Тому, готуючись до гідної зустрічі Пасхи, 20 квітня для учнів 6-А та 6-В НВК №9 в бібліотеці-філії №4 на народознавчій годині «Маленьке диво на долоні – писанка» було влаштовано священне дійство – розпис писанки.

Учні розписали свої писанки разом із викладачем Дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Оксаною Олійник, яка провела для них майстер-клас. Оксана Володимирівна розповіла дітям про святкові традиції, про писанки та їхні види, символи та кольорову гаму, поділилася різноманітними методиками їх створення. Вона кожному юному читачеві допомогла вибрати свій стиль розпису. Це було таке захопливе дійство, що бібліотекарі не втримались і також взяли до рук пензлики, аби розписати великодню писанку.

«Перетворювати звичайне куряче яйце на чарівну писанку – це, виявляється цілий ритуал, про який сьогодні ми дізналися. Маленьке розписане яєчко було здатне приносити удачу та оберігати від зла. Це є важливий та самобутній звичай української нації», – поділилась своїми враженнями Вікторія Зелінська. 
                                Ірина Драйна, завідуюча бібліотекою-філією №4

Немає коментарів:

Дописати коментар