четвер, 23 травня 2024 р.

Патріотичний хронограф для маленьких читачів

 23 травня українці відзначають День Героїв — щорічне свято, встановлене на честь захисників нашої країни.


 Третьокласники ліцею №8 сьогодні відвідали бібліотеку-філію №4 та взяли участь у патріотичному хронографі «Честь і хвала незламним!».

Під час заходу діти ознайомилися з книгами, що розкривають тему, зачитали твори захисників-хмельничан — Артема Задоянчука, Михайла Цимбалюка, Ростислава Балеми та інших.

Стверджує модераторка заходу Вікторія Мітрофанова: «Ми повинні належно вшановувати пам’ять полеглих захисників України та утверджувати українську національну і громадянську ідентичність. Це має ґрунтуватися на суспільно-державних цінностях України, як-от: соборність, самобутність, воля і гідність».

середа, 22 травня 2024 р.

Вітаємо читачок-декламаторок з чудовим виступом

 

Шевченкове слово повік не згасає! Твори Кобзаря вчать любові до рідної землі та поваги до української культури.

21 травня біля пам’ятника Тарасу Шевченку, що в однойменному сквері міста, відбулися традиційні Шевченківські читання «Поетичний меседж поколінь!».

У заході взяли участь активні читачки бібліотеки-філії №4 — четвертокласниці Єлизавета Мазій та Софія Сірант. Дівчатка продекламували улюблені поезії Тараса та отримали грамоти від організаторів заходу — Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Шевченка.  

Зазначає бібліотекарка Вікторія, яка супроводжувала дівчаток на заході: «Діти із задоволенням декламують твори Шевченка, адже поезії мелодійні та легко запам'ятовуються. Його вірші спонукають думати про справедливість і права людини, формують моральні цінності, зокрема в дітей. Крім того, Шевченко є символом національної гордості та незламності духу, що надихає молоде покоління на досягнення та саморозвиток».

понеділок, 20 травня 2024 р.

Дітвору знайомлять з роботою бібліотеки

17 травня на екскурсію «Бібліотечні цікавинки» до книгозбірні №4 завітали третьокласники ЗОШ №14. Під час екскурсії діти не тільки дізналися про те, з яких відділів складається бібліотека та які послуги вона надає, а ще юні читачі почули цікаву розповідь:


• як книга з фантазії автора перетворюється на чудове ілюстроване видання;
• як з нею працює видавництво;
хто такі ілюстратор, редактор, коректор.

Також багато хто з дітей вперше дізнався, з яких частин складається книга. А бібліотекарка Вікторія показала, як заносяться дані читача в комп’ютер і як створюється електронний формуляр. «Тепер у бібліотеці можна отримати книгу за декілька секунд, — захоплено ділиться враженнями Софійка, яка відвідує бібліотеку ще з дитячого садка, розповідає однокласникам різницю між електронним та паперовим обслуговуванням. — Раніше книги не мали наліпок-штрихкодів. Кожну книжечку записували у паперовий формуляр, який потрібно було знайти серед інших формулярів. Здані книги викреслювали ручкою. А тепер все відбувається майже миттєво! Це дуже зручно і сучасно».

четвер, 16 травня 2024 р.

День сім'ї — найтепліше свято

 15 травня українці святкують День сім'ї, тому сьогодні бібліотекарки філії №4 відвідали третьокласників ліцею №8. Для школярів підготували інформаційну годину «День сім'ї — найтепліше свято».

Під час бесіди діти розбирали суть поняття «родинні стосунки», визначили, яку роль у житті людини відіграє сім’я та чому необхідні взаємні повага, допомога та чуйність у родинному колі.

Крім цього, учні розвивали вміння характеризувати свою поведінку в сім'ї та розв'язували ситуативні завдання. «Я розповіла класу про те, як допомагаю мамі поливати кімнатні квіти, — каже третьокласниця Злата. — Я ще можу приготувати мамі й бабусі чай, помити після вечері кружки». «Мені сподобалася вправа “Цеглинки моєї сім'ї”, — ділиться враженнями Софія. — Я розмістила всі цеглинки гарних вчинків правильно, жодного разу не помилилася. Я дуже люблю свою сім'ю. У мене є песик Мухтар, він теж частина нашої сім'ї, хоч і живе у вуличному вольєрі!»

неділя, 12 травня 2024 р.

Європа у твоїх долонях

 9 травня, в День Європи, бібліотекарки філії №4 провели інтернет-круїз «Європа у твоїх долонях» для п’ятикласників міського ліцею №8.

Діти дізналися, що найбільша країна Європи — це Україна, а найменша — Ватикан. Під час круїзу «відвідали» Францію, Італію, Німеччину, Швецію, Данію та інші, відкриваючи для себе багато цікавого про традиції та звичаї цих держав.

А ще ознайомилися з творами сучасних європейських письменників, які ті написали для маленьких та юних читачів.

Поліна, учасниця, розповіла, що навіть уявити не могла, що наша Україна є найбільшою. «Ми віртуально відвідали Італію, де дуже смачна піца, а ще там народився письменник Карло Коллоді. Він написав чудовий твір про пригоди Піноккіо. Це — моя улюблена книга», — додала дівчинка.

Час захопливих історій від бібліотеки

 Ви знаєте, коли дитина може перетворитися на злого і голодного монстрика? А найголовніше — як перетворити цього монстрика на веселого малюка? Секрет відкриває Кейт Бакнелл у своєму бестселері для дошкільнят «Голодний монстрик». 

8 травня бібліотекарки філії №4 у межах роботи читацького об'єднання «Час історій» для малечі з садочка повного дня «LegoKids» провели урок ввічливості «Голодний монстрик» (за мотивами книги К. Бакнелл).

Спочатку бібліотекарка прочитала діткам оповідання про хлопчика Зака, який перетворювався на голодного монстрика, був зовсім не чемним і не вмів мирно гратися. Але потрібно було просто монстрика нагодувати!

Разом з бібліотекаркою малеча пригадала свої улюблені страви, які з них є корисними. Обговорили, що їдять у садочку, придумали начинку для унікальної піци й згадали правила поведінки чемних дітей.

Загалом хлопчики й дівчатка були в захваті від розповіді та від чудових яскравих малюнків, які ілюстрували сьогоднішню історію.